Kako zamjeniti vodeće ljude u poduzeću ?

Planiranje kako zamjeniti vodeće ljude u poduzeću, jedno je od najvažnijih pitanja za uspjeh i kontinuitet poslovnog uspjeha.

Zamjeniti vodeće ljude najprije zahtjeva identificiranje te s vremenom pripremu za preuzimanje tih funkcija. Nije dovoljno samo izabrati osobe unutar kompanije za koje se predviđa da su ‘prave’ za te poslove. Osim procjene iskustava i zadataka koje su obavljali, potrebno je dobro istražiti njihovu osobnost, vještine vođenja i spremnost za preuzimanje tih važnih funkcija u budućnosti. Tu se također javljaju i mnogi problemi poput straha od promjene jer upravo svakom novom situacijom se stvara nove mogućnosti za uspjeh tj. neuspjeh te je bitno svesti rizik na minimum.

Direktori, osim svih kvaliteta koje imaju, moraju biti lideri-vođe, ali prečesto se događa da se imenovanja na pozicije u upravama ne temelje i na tom segmentu kvalitete rada. Tada nastaje problem, ako u upravi nema nikoga koji potiče ili se bavi problemom nasljeđivanja tj. kontinuiteta u njezinom radu.

Zato je potrebno od osnutka uprave postaviti sustav praćenja njezina rada. Taj sustav će imati plan nasljeđivanja ili razvoja talenata koji predstavlja važnu ulogu i vezati ga uz ispunjenje tog plana. Na taj način će biti jednostavnije i bezbolnije zamjeniti vodeće ljude poduzeća, jer jednostavno ne smije se dozvoliti članovima uprave da plove sami, pa čak i onda kada su popunili sve uloge koje trebaju imati i ostvaruju sve rezultate.

Ostale članke pročitaje OVDJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.