Kako se testira voda u bazenu?

Zbog sigurnosti kupača, voda u bazenu mora biti mora zdrastveno ispravna. To znači da osim vidljivih nečistoća voda mora biti i bez uzročnika raznih bolesti poput gljivica i bakterija.

Najvažniji parametri koji određuju kvalitetu vode u bazenu su:

Ph vrijednost koja pokazuje da li je voda u bazenu neutralna, lužnata ili kisela. Optimalne vrijednosti su od 7.2 do 7.6. Ukoliko je pH vrijednost niža od 7 voda je u kiselom području, te dolazi do korozije različitih dijelova bazena. pH vrijednosti veće od 7.8 dovode do pojave bijelih naslaga na stijenkama bazena, a kupači mogu osjetiti iritaciju kože i očiju. Uz navedeno smanjuje se i efikasnost sredstava za dezinfekciju.

Druga vrijednost je količina klora – klor je oksidacijsko sredstvo koje se najčešće koristi za dezinfekciju vode. Optimalne vrijednosti klora su od 1.0 do 3.0 ppm (parts per million – dijelova na milijun). Ukoliko su vrijednosti niže od 1.0 postoji rizik od razmnožavanja mikroorganizama, a ukoliko su veće od 3.0 dolazi do iritacije kože i crvenila očiju.

Iako većina kompleta za testiranja kvalitete vode sadrži pribor za mjerenje pH i količine klora (koje su najvažnije vrijednosti), ne treba zaboraviti ni TA vrijednost (total alkalinity) – ukupna alkalnost vode. TA vrijednost pokazuje sposobnost vode u održavanju odgovarajuće pH vrijednosti. Optimalne TA vrijednosti su od 80 do 120 ppm.

Voda u bazenu se najčeće testira pomoću trakica za testiranje ili reagens tekućina. Preporuča se svakodnevno testiranje vode kako bi kupači bili u potpunosti sigurni.

U nastavku možete pogledati video prilog u kojem je prikazan način uporabe svake od navedenih metoda testiranja.

Ostale naše članke iz rubrike pročitajte OVDJE!