Kako se razvijaju pametni gradovi u Europi?

Pametni gradovi definitivno su inovacija stoljeća. Od europskih zemalja tu prednjače Nizozemska, Austrija i Španjolska.

Helmond’s Brandevoort district – ‘’the smartest neighborhood in the world’’ predstavlja nizozemsku inovacijsku senzaciju. Nova četvrt razvija se na temelju 7 osnovnih nositelja. To su kružna ekonomija, uključenost građana, mobilnost, zdravlje, energija, digitalizacija i sigurnost. Projekt će služiti kao “živi laboratorij”. Tu će se testirati i razvijati građanske inicijative, novi načini transporta i sve vrste novih strategija i tehnologija. Naglasak strategije stavljen je na pametno upravljanje energijom, pametnu rasvjetu, transparentno i pametno obrađivanje podataka, suradnju lokalne zajednice, građana, privatnih kompanija i akademske zajednice.

Vienna Smart city predstavlja austrijsku inovaciju Smart city koncepta. Beč je već 10. godinu zaredom proglašen najboljim gradom za život u konkurenciji od 230 svjetskih gradova. Od 153 njih koje čine pametni gradovi širom svijeta, usporedbom razvojnih strategija Beč se našao na prvom mjestu. To može zahvaliti integriranoj strategiji i inovativnim rješenjima. Ona uključuju pametnu mobilnost, obrazovanje, zdravstvo, upravljanje energijom, javnu upravu itd., ali i sustavu za praćenje napretka pojedinačnih projekata. Jedan od najvećih projekata je izgradnja nove gradske četvrti Seestadt Aspern. Ovdje se urbani prostor združio s prirodom, smanjena je prisutnost automobila. S druge strane, energija se maksimalno štedi o čemu će opširnije biti govora u brojnim studijama.

Gijón City council – Communication and New Projects Service posljednje je inovativno rješenje iz Španjelske. Brojni su projekti koji stoje iza Gijón Smart city-a. To su IOT, City management, Resorse management, Open data transparency, Smartlighting, Smartirrigation, Smartcharging, Smartbuilding, Smarthome, Smartcommerce, Smartcitizens itd. Ono što je svima zajedničko je umjerenost na građane i poboljšanje kvalitete njihova života. Jedan od takvih projekata je i Citizen Card na kojem će biti naglasak, a koji se etablirao kao metoda identifikacije s pristupom javnim uslugama, koja je ujedno i metoda plaćanja za njih. Citizen Card je zaživio u tolikoj mjeri da ih danas ima više nego samih građana obzirom da nudi usluge i za nerezidente.

Ostale naše članke iz rubrike pročitajte OVDJE!