Kako popraviti foršpan za provlačenje ?

Uvlačenje energetskih, antenskih kao i telefonskih kabela u prazne cijevi dnevno dovodi instalatere i montažere u nova iskušenja. Kod polaganje kabela i vodiča u uredima, gospodarskim zgradama, robnim kućama ili u industrijskim zgradama najčešće zakazuju uobičajena sredstva za provlačenje kabela. Uvlačenje kabela se izvodi ručno, jednostavno, brzo i precizno. Teškoće kod primjene dosadašnjih čeličnih užadi i užadi od umjetnih materijala sada pripadaju prošlosti.

Kombinacija ekstremne gibljivosti i velike prekidne čvrstoće daje foršpanu funkciju krutosti. Posebna proizvodna tehnologija i specijalna konstrukcija čini mogućom ujedinjavanje te dvije temeljno suprotne osobine, koje su neophodne za ovu primjenu. Ona se uspješno primjenjuje u mnogim područjima polaganja kabela na kratkim i srednjm udaljenostima.

Popraviti foršpan moguće je provesti na sljedeći način:

  1. Foršpan ravno/okomito prerežite pilom za metal otprilike 10 cm ispred mjesta na kojem je došlo do puknuća. Potezna užad promjera 3 i 4.5 mm mogu se prerezati i pomoću postranih sjekaćih kliješta.
  2. Odstranite vanjski dio foršpan kao da skidate izolaciju električnog kabela, a pritom pazite da ne zarežete ili zagrebete jezgru od staklenih vlakana, jer to može dovesti do prijevremenog pucanja jezgre poteznog užeta.
  3. Provjerite može li se navojni završetak nataknuti na obrađeni kraj poteznog užeta. Navojni kraj završetka i rub jezgre od staklenih vlakana moraju biti poravnati; ukoliko nisu, obradite odrezani kraj užeta finim brusnim papirom. Drugi kraj navojnog završetka mora preklapati plastični plašt užeta.
  4. Tanko i jednoliko namažite specijalno ljepilo po oguljenoj jezgri i plaštu do dužine preklapanja sa navojnim završetkom.
  5. Pažljivo zakrećući, nataknite navojni završetak na obrađeni i ljepilom namazani kraj poteznog užeta.
  6. Da biste osigurali potpunu funkcionalnost novog završetka poteznog užeta ostavite da se ljepilo utvrdne.

    Naručiti novi foršpan možete OVDJE.
    Pročitajte i ostale članke iz rubrike.