Kako se zaštititi od krađe podataka putem spam poruka

spam poruka
spam poruka
Kako se zaštititi od spam poruka
spam poruka
Kako se zaštititi od spam poruka
Vaš email sandučić svakodnevno je izložen velikom broju ulazaka svakakvih spam poruka. Takve poruke većinom dolaze iz Hrvatske kao Vaše matične zemlje, prema IP adresi. No često se zna dogoditi da ste žrtva hakerskog pokušaja krađe Vaših osobnih podataka iz vana tj iz stranih zemalja. Neke od najčešćih zemalja su Kina, Indija, Alžir, Filipini itd.. To se odnosi ponajprije na broj devizne kartice itd…

Ukoliko ste skloni online kupovini te ostalim online aktivnostima poput rezervacija, komunikacija na društvenim mrežama i slično izloženi ste većem riziku od pokušaja hakerske krađe podataka putem spam poruka.

Naime, ilegalnim putem hakeri otkrivaju da ste npr. korisnici društvenih mreža poput LinkedIn, Facebook, Twitter ili koristite Apple uređaje te Vam šalju spam poruku kao dolazni email s nazivom email računa upravo te društvene mreže. U ovom slučaju je to LinkedIn kao gore na slici. On Vas poziva da se ulogirate na link “CLICK HERE” te da ostavite svoje podatke vezane za neki lažni benefit ili obvezu s te društvene mreže. To je poznato pod terminom “fishing” odnosno “pecanje”. Odnosi se naravno na Vaše “upecane” osobne podatke.

A zapravo kada pogledate preciznije emal adresu s koje je stigla spam poruka, vidite da nema veze s LinkedInom
spam poruka
Kako se zaštititi od spam poruka

Zato uvijek gledajte izvornu adresu i ne dopustite da Vas zavara naslov email računa.

Ostale informacije možete vidjeti u našoj srodnoj rubrici INFORMATIKA.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.