Kako se sprječavaju prekršaji i zlouporabe na radnom mjestu ?

prekršaji i zlouporabe

Prekršaji i zlouporabe na radnom mjestu su čest svakodnevni primjer.
To se odnosi na zlouporabu bolovanja, alkoholiziranost, odavanje poslovne tajne, krađe, kašnjenja na posao, napadi na kolege i klijente.  No to predstavlja samo dio problema s kojima se suočavaju poslodavci.

prekršaji i zlouporabe

Radni odnosi u Hrvatskoj su regulirani Zakonom o radu. Iznimno je bitno poštivati proceduru i propise kako se ne biste doveli u situaciju dugotrajnih i skupih sudskih sporova.
Ugovore o radu mogu otkazivati poslodavci, ali i posloprimci i oni uvijek moraju biti u pisanom obliku.

U slučaju otkaza ugovora o radu od strane poslodavca bitno je razlikovati redovni od izvanrednog otkaza. Jedan od velikih problema hrvatskih poslodavaca je učestalost bolovanja hrvatskih građana. Radnici u Hrvatskoj su gotovo dvostruko duže na bolovanju od europskog prosjeka. Jedan od razloga su i učestale zlouporabe bolovanja. Smatra se da je svako peto otvoreno bolovanje u Hrvatskoj lažno. Poslodavci moraju reagirati u slučaju sumnje na zlouporabu. Isto tako dužni su poduzeti sve moguće mjere kako bi se ova pojava sankcionirala i svela na što manji broj slučajeva.

Prekršaji i zlouporabe na radnom mjestu mogu dovesti poduzeće u velike financijske i međuljudske probleme.
Iz tog razloga, potrebno ih je na vrijeme otkriti i sankcionirati.
Neke od najčešćih povreda u radnom odnosu su krađe, napadi na kolege, vrijeđanje kolega i klijenata. Uz to, na listi su još odavanje poslovne tajne, zlouporaba bolovanja, neispunjavanje radnih zadataka, uništavanje imovine poslodavca, alkoholiziranost na radnom mjestu i kašnjenje na posao.
Iako ste svjesni da ste potpuno u pravu i da zaposlenik zaslužuje određenu vrstu sankcije kod svakog prekršaja i zlouporabe morate slijediti točno propisanu pravnu proceduru i propise. Na taj način ćete se osigurati protiv dugotrajnih sudskih sporova i moguće naknade štete zaposleniku.

Važno je znati:
– kako postupati kada otkrijete prekršaje i zlouporabe na radnom mjestu,
– kako dokazati povrede u radnom odnosu,
– koje disciplinske mjere koristiti,
– kako privremeno udaljiti djelatnika s radnog mjesta,
– kada i na koji način uručiti otkaz,
– kako prepoznati i dokazati zlouporabu bolovanja,
– kako ju sankcionirati,
– kakva je sudska praksa vezana uz ovu problematiku.

Ostale naše članke pročitajte OVDJE.

Zavirite u naš WEBSHOP i odaberite neki od gadgeta 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.