Kako se obračunava nabava automobila ?

nabava automobila

Nabava automobila započinje izračunom troškova. Kod njih se najprije određuje da li je automobil osobni ili gospodarski npr. dostavni, teretni…

To se određuje kod registracije automobila.

Automobili s N1 kategorijom u prometnoj dozvoli su gospodarska vozila. Nabava automobila te vrste korisniku daje pravo na 100% odbijanja PDV-a.

Uz to, svi troškovi su porezno priznati.

nabava_automobila
Kod nabava automobila prije svega treba razlučiti da li je automobil osobni ili gospodarski ( dostavni, teretni) što se rješava kod registracije automobila.

Također, radi li se o osobnom automobilu koji služi za obavljanje djelatnosti kao npr. auto-škola za obuku vozača, prodaja automobila za testiranje vozila, hitne intervencije za servisnu službu, djelatnost prijevoza putnika i dobara, prijevoza umrlih, rent-a-car, taxi ili se nabava automobila vrši za daljnju prodaju, kod korisnik ima pravo na 100% odbitka PDV-a i svi troškovi su porezno priznati.

nabava automobila
Kod nabava automobila prije svega treba razlučiti da li je automobil osobni ili gospodarski (dostavni, teretni) što se rješava kod registracije automobila.

Ako se radi o nabavi osobnog automobila od 01.01.2018. korisnici imaju pravo na 50% odbitka PDV-a.
Također su i troškovi 50% porezno priznati osim osiguranja i kamata po kreditu i/ili leasingu koji su priznati u cjelokupnom iznosu.

Iznos PDV-a za koji nemamo pravo odbitka je porezno nepriznat trošak.

Sve gore navedeno je uz pretpostavku da se automobil koristi isključivo za poslovne svrhe. Za to treba donijeti Odluku i mora se voditi evidencija prijeđenih kilometara kao dokaz poslovnog korištenja.

Prilikom registracije također trebate jedno od osiguranja koje možete ovdje izabrati.

Također, želite li najpovoljnije izračune, javite se na ovu stranicu.

Preporučamo ostale članke iz rubrike.

Posjetite i naš KAKO WEBSHOP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.