Kako promet onečišćuje zrak i klimu općenito

promet2

Promet je nezaobilazna pojam kojim se svatko svakodnevno susreće bilo privatno ili poslovno. Povećanjem broja stanovnika, mnogi gradovi su izloženi pretjeranoj koncentraciji
onečišćenog zraka što duguročno može štetiti zdralju stanovnika.
Kako promet onečišćuje zrak najbolje ukazuje na promet na cestama koji je uz industriju najveći uzročnik kiselih kiša.

promet
Promet je najveći uzročnik zagađenja zraka.

Utječući na kvalitetu života i smanjenje zelenih površina, zbog zagađenja dolazi i do oštećenja pročelja zgrada, posebice kulturne baštine. “Dostupna tehnička unapređenja za vozila mogu samo djelomično smanjiti zagađenje zraka.

Primjena alternativnih plinovitih goriva može dati puno veći ekološki i društveni doprinos. Hrvatska je vjerojatno jedna od rijetkih, ako ne i jedina zemlja koja vozačima koji u svojim vozilima koriste LPG plin, zaračunava dvostruku cestarinu.
I dok se mnogi hvale kako Hrvatska, kao malo koja zemlja EU, može pohvaliti da ima svoje 100% domaće, hrvatsko alternativno gorivo i to u suvišku, ono se žalost izvozi i nedovoljno koristi, a može biti jako dobro tranzicijsko gorivo prema nisko-ugljičnom prometu.

Prelaskom na alternativna goriva smanjio bi se i utjecaj fosilnih goriva na okoliš, a posredno i na kulturnu baštinu. Potrebno je i smanjiti promet gradskim središtima i osvijestiti dobrobiti korištenja javnog prijevoza.

Ostale članke iz rubrike možete pročitati OVDJE.

Posjetite i naš KAKO WEBSHOP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.