Kako pripremiti vozilo za put

pripremiti vozilo za put
Pripremiti vozilo za odlazak na godišnji zahtjeva par jednostavnih provjera. Ako to ne izvršite, može doći do većih problema na motoru i perifernim dijelovima.
pripremiti vozilo
Pripremiti vozilo za put važna je aktivnost, koja ako se zanemari može prouzročiti velike probleme

Kada krećete na godišnji odmor, bitno je provjeriti stanje vozila. Prvo i osnovno, treba provjeriti razinu ulja u motoru. Nakon punjenja, stanite na ravno, ugasite motor i nakon desetak minuta provjerite razinu. Ona mora biti otprilike na razini “štapa”.  Ukoliko nedostaje, možete kupiti adekvatno ulje za motor na obližnjoj benzinskoj crpki.

Nakon toga, svakako pogledati razinu rashladne tekućine. Nikako ne otvarati poklopac dok se motor ne ohladi. Ukoliko nedostaje, dodajte destilirane vode.

Za pripremiti vozilo, potrebno je provjeriti i tlak u gumama te vodu u brisačima za staklo.

Propisana razina tlaka u gumama je označena u prospektima vozila, te je tablica zaljepljena na karoseriji. Pošto na put idete s prtljagom, logično je da malo dopumpate gume. Nivo tlaka ne smije biti ni previsok ni prenizak. Ako je previsok, ugrožena je sigurnost putnika. Naime u tom se slučaju povećava zaustavni put u slučaju kočenja. Ako je pak prenizak tlak, onda se troše rubovi tj. “ramena” gume.

Pripremiti vozilo znači provjeriti i rezervnu gumu, tj. tlak u njoj. Zatim set žaruljica i propisanu dodatnu opremu. Ona uključuje osigurače, trokut, prva pomoć, reflektirajući prsluk te uže za vuču.

Ukoliko ostanete u nekom roblemu, tu je uvijek HAK i njegova pomoć na cestama.

Ostale naše savjete u AUTO-MOTO rubrici možete pročitati ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.