Kako izbjeći Koronavirus ?

Koronavirus (koronavirus; corona virus; COVID-19) je vrsta virusa koja u teoriji utječe samo na životinje. Uz to postoje određene vrste korona virusa koje se mogu prenijeti na čovjeka kao što je korona virus koji je u posljednjih mjesec dana uzeo živote preko 3000 ljudi.

Koronavirus došao je od neke od divljih životinja koje su se prodavale na tržnici u Wuhanu. To su inače tržnice na kojima se prodaje meso više od 117 vrsta životinje. Iz Kine se proširio na mnoge zemlje svijeta, zahvativši tako i velik dio Europe. Najugroženija je trenutno Italija gdje je već umro velik broj ljudi.

Virus nije zapravo toliko opasan, barem što se tiče postotka smrtnosti u odnosu na broj zaraženih, ali mediji su ga napumpali do te mjere da se ljudi sakrivaju po kućama. Ono što je bitno jest to da se što manje krećete u većim masama. Organizam odnosno imunitet je potrebno pripremiti kao i za doba gripa. Tako je dobro koristiti C vitamin koji limun, naranče), veliku ulogu ima i Aronija. Uz nju je potrebno konzumirati i dosta vode.
Maskice nisu obećavajuće, no nije ih loše nositi ako se krećete u većim masama i na javnim mjestima (okupljanja, tramvaj, autobus, prodavaonice…).
Ako nemate klasičnih simptoma poput temparature, vrlo vjerojatno da ni nemate korona virus. Liječnika nemojte posjećivati ako nema težih posljedica poput otežanog disanja ili slično jer u ovo doba godine čekaonice u ambulantama su prepune svakakvih virusa i bakterija
Sve u svemu, nema mjesta panici. Sjetite se kad ste zadnji put imali gripu odnosno kako postupate da ju ne dobijete. Isti slučaj je i Koronavirus!

Ostale članke pročitaje OVDJE.