Kako biti dobar šef ?

dobar šef

Dobar šef ključni je za poduzeće jer, prema rezultatima brojnih istraživanja, trećina zaposlenika ne napušta tvrtke radi posla, već radi loših nadređenih.
dobar šef

Ključno je ne simpatizirate pojedinca, već sve zaposlenike tretirati jednako.
Dobar šef prihvaća određene metode jer je to najbolji način kako obaviti posao, dok najbolji šefovi uvijek će zaposlenicima ostaviti prostora za inovacije i eksperimentiranje.
Dobar šef također priznaje kada je u nečem pogriješio jer takvim pristupom zaposlenicima šalje poruku da je poduzeće sigurno okruženje za inovacije i pomicanje granica. Važno je ne iskazivati imperativ i svoju dominaciju, već graditi povjerenje te osigurati razumnu količinu podrške i vodstva.

Zaposlenicima se ne smije zagorčavati život na način da se komplicira realizacija ili otežava napredovanje kada uspješno obavljaju svoj posao. Dobar šef, s druge strane, trudi se olakšati posao zaposlenicima, te je kao coach – netko tko je iskren i otvoren. On sam zna zasukati rukave, utrčati na teren i zaigrati. Uz to, zatražit će zaposlenike za mišljenje i dodatne informacije.

Dobar šef ne očekuje da zaposlenici čitaju njegove misli. Jasno komunicira i ističe svoju viziju i očekivanja. Na taj način zaposlenicima osigurava informacije pomoću kojih mogu procijeniti koje znanje i alati će biti najbolji izbor da se ostvari željeno. On će se fokusirat na traženje rješenja, radije nego da optužuje druge za neuspjeh.

Dobar šef provjerit će se vremena na vrijeme kako se zaposlenici osjećaju, jesu li opterećeni, što su im najveći trenutni izazovi, kakve daljnje aktivnosti planiraju i kakvim ciljevima teže. On neće prijeći granicu privatnosti. Ipak, pokazat će dovoljno brige i pitati zaposlenike kako su proveli godišnji odmor, kako su djeca. Ovaj interes pokazuje zaposlenicima da šef brine o njima, što obje strane potiče da više ulažu u kvalitetu odnosa.

Za sve one koji bi htjeli nagraditi svoje zaposlenik, pripremili smo i neke POSLOVNE POKLONE.

Ostale članke iz rubrike možete pročitati ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.